flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування щодо недостовірної інформації, опублікованої у ЗМІ

01 березня 2018, 16:44
 
28 лютого 2018 о 10:44 год. у мережі Інтернет, на сайті приватного видання «Рівне Вечірнє» (https://rivnepost.rv.ua) опубліковано інформаційний матеріал під назвою:
«Звинуватив суддю в тому, що має фальшиве посвідчення» (https://rivnepost.rv.ua/news/zvinuvativ-suddyu-v-tomu-shcho-mae-falshive-posvidchennya).
У наведеному матеріалі міститься інформація про те, що «Поведінка відповідача так шокувала суддю, що Сергія Яганова вивели із судової зали і призначили штраф за неповагу до суду в розмірі 5280 гривень».
З приводу цієї публікації Господарський суд Рівненської області заявляє наступне.
Вказана інформація не зовсім відповідає дійсності, тому вважаємо за необхідне на спростування такої повідомити таке.
Так, 26 лютого 2018 року о 10.10 год. розпочалося судове засідання у справі № 918/799/17 за позовом Малого приватного підприємства "МОРІОН" до фізичної особи-підприємця Яганова Сергія Павловича про стягнення заборгованості в сумі 1 161 грн. 60 коп. та звільнення торговельного місця, в ході проведення якого відповідачем – фізичною особою-підприємцем Ягановим Сергієм Павловичем було поставлено під сумнів повноваження Політики Н.А., як судді Господарського суду Рівненської області. У зв’язку із наведеними обставинами в судовому засіданні 26 лютого 2018 року було оголошено перерву до 15:00 год. для можливості надання відповідачу посвідчення судді.
26 лютого 2018 року о 15:00 год. було продовжено судове засідання, в ході якого суддею Політикою Н.А. було надано для огляду фізичній особі-підприємцю Яганову Сергію Павловичу оригінал посвідчення судді. Водночас після огляду Ягановим Сергієм Павловичем наданого йому посвідчення судді останній почав чинити перешкоди у здійсненні судочинства у вигляді грубого порушення правил поведінки громадян у суді та громадського порядку, неодноразових проявах неповаги до суду та працівників апарату суду.
У зв'язку з вказаними обставинами, у даному судовому засіданні головуючим суддею було зроблено фізичній особі-підприємцю Яганову Сергію Павловичу два усні попередження, на які останній не реагував. Враховуючи наведене, судом було застосовано до Яганова Сергія Павловича передбачений пунктом 4 частини 1 статті 132 та статтею 135 Господарського процесуального кодексу України захід процесуального примусу у вигляді стягнення штрафу до державного бюджету у розмірі трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 5 286 грн. 00 коп. (а не 5 280 гривень, як зазначено у вищенаведеній публікації приватного видання «Рівне Вечірнє»).
Крім того, враховуючи те, що Яганов Сергій Павлович продовжував повторно порушувати порядок під час судового засідання та не виконував розпоряджень головуючого судді, до останнього також було застосовано передбачений пунктом 2 частини 1 статті 132 та статтею 133 Господарського процесуального кодексу України захід процесуального примусу у вигляді видалення із зали судового засідання, про що Яганова Сергія Павловича було повідомлено безпосередньо у судовому засіданні.
Проте в порушення імперативних приписів чинного законодавства та вимог головуючого судді, Яганов Сергій Павлович відмовився видалитися із зали судового засідання та залишився у даному приміщенні. У той же час Господарський суд Рівненської області повідомляє, що будь-яких заходів фізичного впливу на Яганова Сергія Павловича з метою видалення останнього із зали судового засідання ні працівниками суду, ні працівниками судової охорони застосовано не було.
Відтак, відомості, викладені на сайті приватного видання «Рівне Вечірнє» в інформаційному матеріалі під назвою: «Звинуватив суддю в тому, що має фальшиве посвідчення» про те, що Яганов Сергія Павловича «вивели із судової зали» також не відповідають дійсності.
При цьому, закликаємо при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади дотримуватись вимог щодо її об’єктивності та достовірності і нагадуємо, що суди відкриті для співпраці та надання коментарів!