flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрав чинності Закон України "Про медіацію"

23 грудня 2021, 11:49

15 грудня 2021 року набув чинності Закон України «Про медіацію». Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту, принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

Передбачена законом процедура медіації може застосовуватися, зокрема, у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних справах, а також про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Медіація може бути проведена як до звернення до суду, так і на будь-якій стадії судового процесу. Водночас процедура не проводиться, якщо конфлікт впливає чи може вплинути на інтереси третіх осіб, які не є учасниками цієї медіації.

Медіація проводиться за взаємною згодою сторін з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

Передбачається, що у разі якщо під час підготовчого судового засідання сторони домовляться провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації, суд повинен зупинити провадження у справі. Якщо за результатами процедури буде досягнуто згоди, суд поверне позивачу 60% сплаченого судового збору.

Законом України «Про медіацію» були внесені зміни до Господарського процесуального кодексу України, а саме:

-частину сьому статті 46 викласти в такій редакції: «7. Сторони можуть примиритися, у тому числі шляхом медіації, на будь-якій стадії судового процесу. Результат домовленості сторін може бути оформлений мировою угодою»; -статтю 59 після частини другої доповнити новою частиною такого змісту: «3. Особа не може бути представником, якщо вона є чи була медіатором під час проведення медіації щодо спору, пов’язаного із справою, що розглядається в суді». У зв’язку з цим частину третю вважати частиною четвертою; -у пункті 2 частини першої статті 67 слова «посередництва (медіації)» замінити словом «медіації»; -у статті 130: -частину першу доповнити словами і цифрами «а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації — 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову»; -частину другу доповнити словами і цифрами «а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації — 60 відсотків судового збору, сплаченого під час подання відповідної апеляційної чи касаційної скарги»; -пункт 2 частини другої статті 182 після слів «мирову угоду» доповнити словами «провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації»; -частину п’яту статті 183 доповнити пунктом 5 такого змісту: «5) якщо сторони домовилися провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації»; у частині третій статті 195 слово і цифри «пунктами 1-3» замінити словом і цифрами «пунктами 1-31»; частину першу статті 227 доповнити пунктом 31 такого змісту: «31) звернення обох сторін з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв’язку з проведенням медіації»; частину першу статті 229 доповнити пунктом 31 такого змісту: «31) пунктом 31 частини першої статті 227 цього Кодексу — на час проведення медіації, але не більше дев’яноста днів з дня постановлення судом ухвали про зупинення провадження у справі».